Randall Damasco – die tal van geweldsmisdrijven op zijn naam heeft staan – werd ook in 2015 gearresteerd voor de moord op Lucas Boom maar toen door de rechtbank vrijgelaten – In het Nieuws (2024)

Bijna dertig jaar en levenslang voor vergismoord in buurthuisAmsterdam

4 augustus 2023 NOS

Randall Damasco – die tal van geweldsmisdrijven op zijn naam heeft staan – werd ook in 2015 gearresteerd voor de moord op Lucas Boom maar toen door de rechtbank vrijgelaten – In het Nieuws (1)

Randall Damasco en Emylio G alias Milliehebben 29,5 jaar en een levenslange gevangenisstraf gekregen voor de schietpartij in een Amsterdams buurthuis waarbij Mohamed Bouchikhi (17) omkwam, een stagiair die niet het doelwit was van de daders.

Bijna dertig jaar en levenslang voor vergismoord in buurthuis Amsterdam

Randall Damasco krijgt 29,5 jaar cel, omdat hij volgens de rechtbank een beperkter strafblad had dan zijn medeverdachte. Hun strafzaak ging ook over twee liquidaties in 2015 in Amsterdam en Zaandam, maar daarvoor werden ze vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De schietpartij in het buurthuis bracht een schokgolf in de Amsterdamse wijk Wittenburg teweeg. Bouchikhi probeerde zich te verstoppen toen twee gewapende mannen het buurthuis binnen stormden. Hij ging op de grond liggen en bedekte zijn hoofd, maar werd van dichtbij met een kalasjnikov doodgeschoten.

D. en G. worden tevens schuldig bevonden aan twee pogingen tot moord; twee anderen in het buurthuis raakten gewond, onder wie het vermoedelijke eigenlijke doelwit. Die dag was er een kookcursus bezig, waardoor jonge kinderen getuige waren van de schietpartij. “Het handelen van D. en G. geeft blijk van een ongekende meedogenloosheid”, zei de rechter.

Beide mannen krijgen niet alleen een celstraf; ze moeten ook schadevergoedingen betalen. Aan de broer en zus van het dodelijke slachtoffer moeten ze 25.000 euro betalen en aan een van de beschoten slachtoffers in het buurthuis ruim 77.000 euro. De advocaten van D. en G. gaan in hoger beroep.

Afgeluisterde gesprekken

De rechter benadrukt dat de familie van Bouchikhi “onherstelbaar is gebroken”. “Ze waren bij alle zittingen aanwezig en dat heeft indruk gemaakt op de rechtbank.” De rechter heeft bij de strafmaat tevens rekening gehouden met het feit dat de twee zich grotendeels op hun zwijgrecht hebben beroepen. “De nabestaanden en slachtoffers zijn met vragen achtergebleven.”

De rechtbank acht onder meer bewezen dat D. en G. de schutters waren op basis van dna op een petje dat bij de uitgebrande vluchtauto is gevonden en afgeluisterde gesprekken.

Naast de schietpartij in het buurthuis stonden de verdachten terecht voor andere liquidaties. Emylio G. werd door het OM verdacht van betrokkenheid bij de moord op Siegmar Flaneur in Amsterdam Zuidoost en Randall D. is volgens het OM een van de mannen die Lucas Boom om het leven brachten in Zaandam. Volgens de rechter kon de betrokkenheid van beide verdachten niet worden bewezen.

Getraumatiseerde ooggetuigen

Deliquidatievan Boom gebeurde vlak bij een basisschool in de stad. Tientallen jonge kinderen waren getuige van de moord.

Het OM had in mei twee keer levenslang geëist en sprak over “drie levensdelicten die onder gruwelijke omstandigheden zijn gepleegd. De één zo mogelijk nog gruwelijker dan de andere.” Daarbij benadrukte het OM dat naast de gedode slachtoffers en gewonden er “tientallen getraumatiseerde ooggetuigen” zijn.

D. (41) werd in juni 2021 op Curaçao aangehouden, meer dan twee jaar na de schietpartij in het buurthuis. G. (30) werd een half jaar na de schietpartij opgepakt, maar hij werd enige tijd later vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. In 2020 werd hij opnieuw gearresteerd.

Anonieme getuigen

In alle drie de zaken werden verklaringen van bedreigde anonieme getuigen gebruikt. De advocaten van de verdachten vinden dat dat eigenlijk niet mag in de bewijsvoering. De rechter ging daar niet in mee, maar vond de verklaringen wel onvoldoende om schuld van de moorden op Flaneur en Boom te bewijzen.

D. en G. waren niet aanwezig in de rechtszaal. Beide verdachten hadden voor de schietpartijen al een crimineel verleden. D. is veroordeeld voor onder meer wapenbezit en drugshandel en G. zit een celstraf uit voor een poging tot liquidatie.

14 jaar cel geëist tegen broer van Randall D. voor dubbele poging totmoord

24 maart 2022 Panorama

Riley Damasco, de oudere broer van de beruchte Amsterdamse crimineel Randall Damasco , zou twee jaar geleden op een groep Nigeriaanse mannen hebben geschoten.

14 jaar cel geëist tegen broer van Randall D. voor dubbele poging tot moord

De 42-jarige Riley D. moest deze week in de rechtbank verschijnen naar aanleiding van een schietpartij op 8 oktober 2020 bij een flatgebouw in Amsterdam-Zuidoost (foto boven). Volgens justitie zou het om een ripdeal gaan. Uit getapte telefoongesprekken zou blijken dat Riley D. drugs van de slachtoffers heeft gestolen.

D. en zijn advocaat, Manon Aalmoes, bevestigen dat er een ruzie was. De verdachte gaf zelfs toe dat hij een drugsdealer is. De ruzie zou volgens hem echter begonnen zijn door het drietal Nigeriaanse mannen. Die zouden D. ervan verdacht hebben hen de dag voor de deal beroofd te hebben. Daarna zou de situatie zijn geëscaleerd, waarbij er geschoten werd. D. zou daarbij hooguit waarschuwingsschoten gelost hebben, maar niet gericht op de mannen hebben gevuurd.

Criminele broers

Riley Damasco heeft zelf al een uitgebreide criminele carrière achter de rug. Zijn strafblad is 23 kantjes lang en beschrijft een geschiedenis van onder andere vuurwapenbezit, geweld en drugshandel. Ook de broer van Riley, Randall D., is een beruchte crimineel uit de Amsterdamse onderwereld.

Randall Damasco zit op dit moment vast voor de vergismoord op de onschuldige stagiair Mohammed Bouchikhi (17) in een Amsterdams buurthuis in 2018. Vorig jaar werd de 40-jarige Amsterdammer in zijn cel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie op Lucas Boom in juni 2015. Hij was in november 2015 al opgepakt in de zaak, maar kwam na drie maanden op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs

Arrestatie van beruchte geweldpleger voor moord in Amsterdam-Zuidoost

10 november 2021 Crimesite

Een man die al veroordeeld is voor een poging tot liquidatie is woensdag in zijn cel aangehouden voor een moord in Amsterdam-Zuidoost in 2015, aldus het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Emylio “Millie” G. (28) zit een staf uit van 16 jaar en wordt nu verdacht van het doodschieten van Siegmar Flaneur (24), op het Leerdamhof in de buurt van metrostation Gaasperplas.

Arrestatie van beruchte geweldpleger voor moord in Amsterdam-Zuidoost

Honkballer

De talentvolle honkballer Siegmar Flaneur had tevens een loopbaan als gewelddadige crimineel achter de rug, onder meer vanwege een gewelddadige beroving van een vrouw. In de nacht van 11 februari 2015 is hij doodgeschoten op de Leerdamhof. Hij werd op een fietspad gevonden. Twee mannen zijn op een scooter ontkomen. Die scooter werd korte tijd later niet ver van de plaats delict aangetroffen, op het Maldenhof.

Randall Damasco – die tal van geweldsmisdrijven op zijn naam heeft staan – werd ook in 2015 gearresteerd voor de moord op Lucas Boom maar toen door de rechtbank vrijgelaten – In het Nieuws (2)

Een anonieme getuige heeft Emylio G. begin dit jaar aangewezen als de schutter bij deze liquidatie. Daarna heeft de recherche nader onderzoek verricht. Volgens justitie zijn er nog meer verdachten in beeld.

“Millie” G. kreeg in februari 2020zestien jaar celvoor de poging om “Meo” H. dood te schieten in Amsterdam-Zuidoost, voor een geweldpleging in het centrum en voor een bedreiging met een automatisch wapen in 2018. Hij is in die zaak nog in hoger beroep.

Wittenburg

De politie denkt dat G. in 2018 samen metvriend Randall Damascoaan het schieten was in het buurtcentrum op Wittenburg in het oostelijke deel van het centrum. Daar werdde toevallig aanwezige stagiair Mohamed Bouchikhi (17) doodgeschoten en een andere stagiair in haar been geraakt. Het vermoedelijke werkelijke doelwit was Gianni L. (19), die zwaar gewond raakte.

Twee schutters kwamen het buurtcentrum binnen. Eén van hen schoot met een handvuurwapen en de ander met een automatisch aanvalsgeweer. Die laatste heeft de dodelijke schoten op de 17-jarige Bouchiki afgevuurd.

Millie G. is enige jaren geleden aangehouden en ondervraagd over de schietpartij. RandallD. werd voor die zaak in juni 2021 op Curaçaogearresteerd. D. is ook verdacht van het doodschieten van Lucas Boom in 2015.

Randall D. naast vergismoord ook gedagvaard voor moord LucasBoom

8 november 2021 Crimesite

De 40-jarige Randall Damasco uit Amsterdam-Zuidoost (40) wordt donderdag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam naast de vergismoord van Mohamed Bouchiki in 2018 ook gedagvaard voor de moord op Lucas Boom in 2015. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan Crimesite.

Randall D. naast vergismoord ook gedagvaard voor moord Lucas Boom

D. werd in november 2015 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie vanLucas Boom, maar kwam na drie maanden vrij wegens gebrek aan bewijs. Op 19 oktober 2021 werd D. in zijn cel opnieuwaangehoudenvoor de moord op Boom. Die werd op 9juni 2015 in een woonwijk in Zaandam op klaarlichte dag door mannen met automatische vuurwapens doodgeschoten.

Dagvaarding

Tijdens de pro-formazitting van komende donderdag voor de rechtbank in Amsterdam wordt Randall D. naast devergismoordvan Mohamed Bouchikhi ook gedagvaard voor de betrokkenheid bij de moord op Lucas Boom. Het Openbaar Ministerie verdenkt D. in de zaak Boom van moord in vereniging, (mede) brandstichten van de vluchtauto en wapenbezit.

Een woordvoerder van het OM aanCrimesite: ‘Vanaf 11 november zullen – als de rechtbank daarin meegaat – de termijnen voor voorlopige hechtenis in beide onderzoeken gelijk lopen. Gevolg daarvan is dat beide zaken dan tegelijkertijd op zitting worden behandeld. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.’

Drie medeverdachten

Naast D. werden ookdrie medeverdachten, Atif M. (39), Qio C. (32) en Genaro L. (29), in hun cel aangehouden voor de liquidatie. Zij zijn in hun cel verhoord, maar zitten in deze moordzaak niet meer in voorlopige hechtenis. Ze blijven wel verdachten in het onderzoek. Het drietal werd eind 2018 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot lange celstraffen voor de liquidatiepoging op Peter “Pjotr” R. in Diemen-Noord, eind 2015.

Vergismoord

Randall D. werd in juni dit jaar door een arrestatieteamopgepakt op Curaçaovoor de vergismoord op de onschuldige stagiair Mohammed Bouchikhi (17) in een buurthuis op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam, in januari 2018. Hij zit sindsdien in voorarrest op verdenking van moord in vereniging op Bouchikhi én poging moord in vereniging op twee andere personen. Zij raakten ook gewond bij de schietpartij in buurtcentrum Wittenburg. Een van de gewonden wasGianni L., die twee maanden eerder al een moordaanslag overleefde waarbij óók een dode viel.

Zestien jaar cel

Justitie vermoedt dat twee schutters, Randall Damasco en Emylio “Millie” G., in het buurtcentrum wraak wilden nemen op Gianni L., die vlak daarvoor een flinke ruzie zou hebben gehad met de zoon van D. De onschuldige Mohammed Bouchikhi werd vermoedelijk aangezien voor Gianni L. en werd doodgeschoten door een blunder. “Millie” zit sinds februari 2020 een gevangenisstraf van zestien jaar uit voor onder meer de liquidatiepoging op ‘Meo’ H., in januari 2018 in Amsterdam-Zuidoost. Die raakte daarbij zwaargewond. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Aangehouden verdachten moord Boom veroordeeld voor liquidatiepoging Diemen

29 oktober 2021 Crimesite

Dedrie verdachtendie eind vorige week en maandag zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Lucas Boom in 2015, zijn Atif M. (39), Qio C. (32) en (mogelijk) Genaro L. (29). Dat blijkt uit onderzoek vanCrimesite. Vorige week dinsdag is al de 40-jarige Randall D. in zijn celaangehouden.

Aangehouden verdachten moord Boom veroordeeld voor liquidatiepoging Diemen

De drie verdachten zijn in december 2018 door het gerechtshof in Amsterdamveroordeeldtot lange celstraffen voor de liquidatiepoging op Peter “Pjotr” R. in Diemen-Noord, in 2015. Vermeend schutters Atif M. en Qio C. kregen daarvoor de maximale celstraf van 20 jaar. Vermeend spotter Genaro L. kreeg van het hof 13,5 jaar cel. Zijn advocaat geeft geen enkel commentaar.

Verhoord

De drie verdachten zijn na hun aanhouding in hun cel verhoord en zitten in de moordzaak van Lucas Boom niet meer in voorlopige hechtenis. Ze blijven wel verdachten in het onderzoek. Atif M. en Qio C. waren eerder ook al verdacht van betrokkenheid bij de moord op Boom. Het OM meldde dinsdag met de arrestatie van de vier verdachten vermoedelijk alle uitvoerders van de liquidatie van Lucas Boom te hebben gearresteerd.

Vergismoord

Randall D. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij devergismoordvan Mohammed Bouchikhi (17) in een buurthuis op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam, op 26 januari 2018. De kogels waren vermoedelijk bedoeld voor Gianni L. die evenals een ander slachtoffer gewond raakte.

Qio C.was in 2014 in het gezelschap van de Amsterdamse crimineel Derkaoui “Pirki” van der Meijden toen die op de Borneokade in Amsterdam-Oost werd doodgeschoten. C. was in die zaak geen verdachte maar getuige.

Lucas Boom werd op 9juni 2015 in een woonwijk in Zaandam op klaarlichte dag door mannen met automatische wapensneergeschoten. Tientallen basisschoolleerlingen zagen dit gebeuren. Boom werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plaatse.

Randall D. opnieuw aangehouden voor liquidatie LucasBoom

19 oktober 2021 Crimesite

De 40-jarige Randall Damasco is in zijn cel aangehouden voor de moord op Lucas Boom. De beruchte D., die tal van geweldsmisdrijven op zijn naam heeft staan, werd ook in 2015 gearresteerd voor de moord op Boom maar toen door de rechtbank vrijgelaten. D. zit al in voorlopige hechtenis voor de vergismoord op Mohamed Bouchiki, de onschuldige stagiair die in januari 2018 in een buurthuis in Amsterdam werd doodgeschoten.

Randall D. opnieuw aangehouden voor liquidatie Lucas Boom

Boom werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plaatse. De schietpartij vond plaats in de buurt van een basisschool. Tientallenleerlingenwaren getuige van de liquidatie. De schutters vluchtten in een bestelbus die later brandend werd teruggevonden in Amsterdam-Noord.

Uitvoerder

Randall D. werd een klein half jaar na de geruchtmakende onderwereldmoordopgepakt, maar moest na drie maanden weer vrijgelaten worden wegens gebrek aan bewijs. Op grond van een verklaring die een anonieme getuige vorig jaar heeft afgelegd, is D. vandaag voor de tweede keer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Lucas Boom. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie een van de uitvoerders zijn geweest. Justitie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Vermoedelijke doelwit

De uit Amsterdam Zuid-Oost afkomstige Randall D. werd geboren op Curaçao. Daar werd hij in juni van dit jaaraangehoudenvoor de moord op de 17-jarige Mohamed Bouchiki en overgedragen aan Nederland. Hij zou een van de twee schutters zijn geweest in het buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg. Naast Bouchiki werd ook Gianni L., het vermoedelijke doelwit, geraakt. Hij raakte zwaargewond, maar overleefde uiteindelijk wel de moordaanslag.

“Noffel”

Randall D. kwam ook in het nieuws omdat hij via zijn beveiligde Blackberry communiceerde met Naoufal “Noffel” F., die inmiddels totlevenslangis veroordeeld. Ze spraken in hun berichten over het plannen van weer een nieuwe moord, die op Ali Motamed in Almere. De Iraniër werd uiteindelijk ook doodgeschoten, maar niet door Randall D. die toen al was opgepakt voor de moord op Lucas Boom.

Randall Damasco – die tal van geweldsmisdrijven op zijn naam heeft staan – werd ook in 2015 gearresteerd voor de moord op Lucas Boom maar toen door de rechtbank vrijgelaten – In het Nieuws (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6096

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.